OPEK-plein, Leuven

Wat?

De herontwikkeling van de Vaartkom Leuven is een grootschalig stadsvernieuwingsproject. Het verkeer rijdt sinds het najaar van 2015 over het Engels Plein waardoor het plein aan het OPEK verkeersvrij werd. Begin 2016 zette de Stad Leuven samen met andere betrokkenen de krijtlijnen uit voor een tijdelijke inrichting. Die heeft tot doel om de mogelijkheden van de plek te verkennen en lessen te trekken voor de definitieve aanleg in 2019. De bestaande fysieke toestand was het uitgangspunt voor een budgetvriendelijk ontwerp. Het asfalt en de wegsignalisatie werden behouden. Groene cirkelvormige uitsparingen, van grasheuvel tot mini-berkenbos, doorbreken het asfalt en geven de plek met een beperkte ingreep een volledige nieuwe uitstraling, met een knipoog naar de vroegere functie.

Waar?

Leuven

Wie?

Stad Leuven, Onkruid