Aquafinprijs

Proficiat aan onze winnaars!

Zowel in zijn eigen rioleringsprojecten als in de hemelwaterplannen die het voor gemeenten opmaakt, legt Aquafin de focus op infiltratie van regenwater. Met Operatie Perforatie wil Aquafin de lijn doortrekken en ook op kleinschaliger niveau aanmoedigen om te ontharden. En dat moet beloond worden. Deze 11 projecten krijgen een financieel duwtje in de rug:

Straatcomité Ernest Claesstraat, Herentals

Een brede doodlopende straat en de bijhorende rotonde worden onthard om er voor de buurt een groene ontmoetings- en speelplek te creëren waar het fijn is om buurtfeesten te houden of gewoon veilig te spelen.

Korte Veluwestraat, Mechelen

Op vraag van en met de medewerking van de bewoners wordt deze doodlopende straat omgetoverd tot een groene oase midden in de stad.

Scouts 34ste Sint-Lodewijk, Hemiksem

Van de verharde buitenspeelplaats wil deze Scoutsgroep een duurzame, kindvriendelijke ruimte maken.

Gemeente Oostkamp (ingediend door Studiebureau Jonckheere)

De gemeente wil de circulatie op een plein veranderen. Door er meer groen en waterdoorlatende bestrating te voorzien, wordt het een fijne ontmoetingsplaats.

Gents Milieufront

Veertien families uit de Désiré Toeffaertstraat in Gentbrugge stappen mee in het project om hun gevel of verharde voortuin om te toveren tot een heuse tuin.

Stad Vilvoorde

De Groenstraat en Wilgenstraat worden onthard en de nadruk zal komen te liggen op het zachte verkeer en op het verblijven.

Triangel school, Booischot

De betonklinkers maken plaats voor de ‘Triangeltuin’ en er komt enkel nog (half waterdoorlatende) verharding waar het echt moet. De school wil hiermee het ruimtebeslag terugdringen en inzetten op natuur en gebruik van regenwater.

Sint-Laurens scholengroep, Wachtebeke

Door het ontharden van de grijze speelplaats ziet de school een uitgelezen kans om een groene, nuttige en educatieve ontmoetings- en belevingsplaats te creëren voor zichzelf en voor de omgeving. Met verschillende buurt(verenigingen) werden mogelijke samenwerking al onderzocht.

De Zonnewijzer, Leuven

Deze school wil van de speelplaats een leerplaats maken waar de kinderen contact hebben met aarde en natuur. Een groene omgeving zonder verharding vindt de school bovendien essentieel om rust te brengen als afwisseling met de focus in de klas.

Sint-Antoniusschool, Meulebeke

Het is de droom van deze school om de betonnen speelplaats om te toveren tot een groen speelparadijs.

HASP-O, Zepperen

Een groepje laatstejaars van deze middelbare school koos ervoor om hun eindwerk te maken rond ‘Operatie Perforatie’. Ze breken een deel van de speelplaats op en richten het groen in. Door de interactie met de achterliggende gracht en het bos, willen ze meer biodiversiteit in hun schoolomgeving brengen. Allemaal met toestemming van de school uiteraard.