Experts waarschuwen voor gevaren van langdurige droogte

2 juli 2018 – Het zonnige weer is voor velen ideaal om de vakantie te starten maar heeft ook een keerzijde. De aanhoudende droogte wordt problematisch. In De Morgen drukken professor Patrick Willems (KU Leuven) en Dirk Van der Stede, CEO van het Vlaams Kenniscentrum Water hun bezorgdheid uit over de gevolgen op langere termijn. “Willen we ernstige waterschaarste vermijden, dan moeten we in actie schieten. Dan moeten we ervoor zorgen dat we water tijdens natte periodes beter kunnen stockeren, dat het water beter kan infiltreren in de grond en dat we beter inzetten op het hergebruik ervan”, zegt professor Willems. “Houdt deze droogte aan, dan komt er binnen anderhalve maand geen water meer uit onze kraan.”

“Klimaatverandering werkt droogteperiodes zoals deze in de hand. Wetenschappers schatten dat de winters 30 procent natter worden, maar de zomers 50 procent droger. Regent het toch nog in de zomer, dan zijn dat van die intense plensbuien”, schrijft De Morgen.

“Er is dringend nood aan een ge├»ntegreerde aanpak”, zegt Van der Stede.

Operatie Perforatie is een puzzelstukje van zo’n bredere benadering rond integraal waterbeleid en laat lokale besturen, bedrijven, organisaties en particulieren toe om zelf aan de slag te gaan zonder afhankelijk te zijn van bovenlokale beslissingen.

Door droogte gebarsten aarde (foto: W. Van de Poll / Wikimedia Commons)