Te warm? Onweer en wateroverlast? We kunnen er wat aan doen!

30/5/2018 – Heel wat mensen zijn blij met de zomerse temperaturen en zonnige dagen die we momenteel beleven. De terrasjes zitten vol en de horeca doet goede zaken. Grasvelden in parken zijn een favoriete plek voor zonnekloppers. En wie verkoeling zoekt, trekt naar een openluchtzwembad of recreatiedomein.  Maar het zomerweer heeft ook een keerzijde. De hitte blijft hangen tussen de muren en bezorgt velen slapeloze nachten. Op veel plaatsen stonden de voorbije dagen straten blank na een hitte-onweer, vaak met schadelijke gevolgen zoals in Brecht.

We staan er te weinig bij stil dat een overdaad aan verharde oppervlakte bijdraagt aan de negatieve neveneffecten van zomerse temperaturen. Wanneer er bomen in een straat staan, is niet alleen meer schaduw maar de verdamping zorgt voor een verkoelend effect en een aangenamer microklimaat. Wist u dat één grote boom hetzelfde effect heeft als tien kleine airco’s?

Waar de riolering geen extreme neerslaghoeveelheden kan slikken, zoekt het water zijn weg naar garages, kelders en lager gelegen straten. Mocht er meer hemelwater rechtstreeks in de bodem kunnen infiltreren, dan zouden er minder woningen onder water lopen.

Ook in uw omgeving zijn er ongetwijfeld plekken waar overbodige verharding kan worden opgebroken om plaats te maken voor groen en wateropvang. Verharde middenbermen in straten, onderbenutte parkings, volgeplaveide voortuinen, … Heb je ideeën om verharding te verwijderen of te vervangen door waterdoorlatende bestrating? Laat het ons weten! Wie weet, maakt jouw voorstel kans op een financieel duwtje in de rug om het te kunnen realiseren!